Kinderdiëtetiek

Welkom in de wondere wereld van ‘Lekker pûh!!!’  

Over Lekker Pûh!!!

Sinds april 2018 ben ik gestart met de methode ‘Lekker Puh’. Dit is een landelijke en inmiddelscropped-fotooo.jpg internationale organisatie van diëtisten en gewichtsconsulenten die kinderen met overgewicht spelenderwijs begeleiden tot een gezond gewicht. Dit doen we dus echt op een andere manier dan bij volwassenen. Meer educatief en met spelletjes. We gebruiken ook een andere taal. Zo hebben we het over ‘een koekjesbuik’ in plaats van een dikke buik. En als we het met kinderen over suiker in producten hebben, noemen we dat ‘Klontjeskunde’. Met ‘De Vettenbus’ maken we kinderen bewust van wat vetten doen met onze aderen.” In principe volgen kinderen in 15 contactmomenten een vast programma, waarbij er wordt gewerkt met een stukje theorie en speelse huiswerkoefeningen. De methodiek is geschikt voor kinderen van 5 tot 18 jaar. Waarbij we natuurlijk voor de jonge en oudere kinderen een apart programma hebben. De sessies duren zo’n 30 minuten en de kosten bedragen 37,50 euro per keer. Waarbij 3 behandeluren uit de basisverzekering worden vergoed. Kinderen onder de 18 jaar spreken deze direct aan. Voor hun gaat ‘eigen risico’ dus niet op.”


Wist je dat 13,5% van de jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot 17 jaar te zwaar is? En dit percentage neemt nog steeds toe. Overgewicht is niet alleen ongezond, het heeft vaak ook op sociaal-emotioneel gebied gevolgen voor het kind. Zoals bijvoorbeeld minder zelfvertrouwen en een hoger risico om gepest te worden. En wist je dat overgewicht op jonge leeftijd ook op de lange termijn nadelige gevolgen heeft? Zoals een verhoogd risico op obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Redenen genoeg dus om je kind te helpen naar een gezond gewicht te ‘groeien’. 

Groeien naar een gezond gewichtlekker puh

De kern van de methodiek die ik gebruik in de begeleiding van kinderen met overgewicht, is dat we ervoor proberen te zorgen dat ze op gewicht blijven (soms is gewichtsvermindering wel nodig). Doordat kinderen nog groeien, kunnen ze op die manier uiteindelijk een gezond gewicht bereiken. Letterlijk ‘groeien naar een gezond gewicht’ dus! Voor kinderen werkt dat veel beter dan afvallen. Je wil ook voorkomen dat voeding en gewicht een obsessie wordt voor kinderen. Zeker met alle input die tieners tegenwoordig krijgen van ‘perfecte lichamen’ op social media. Dat maakt ook dat ik in het contact met de kinderen ver weg blijf van zaken als ‘calorieën tellen’ of diëten’. De nadruk ligt veel meer op het bewustwording en het aanleren van gezonde eetgewoonten, dan op afvallen.

Boosdoeners

Hoewel er de laatste tijd steeds meer aandacht voor is in de media, blijkt toch dat veel ouders en tieners zich nog onvoldoende bewust zijn van de hoeveelheid suikers in tussendoortjes en drankjes. Dat zijn bij kinderen toch echt vaak de grootste boosdoeners. De bekende ‘peuter-koekjes’ in thema van tv-figuurtjes, maar ook de Sultana’s of Snelle Jelle’s. Veel ouders reageren verrast als ik ze vertel dat een pakje met drie sultana’s net zoveel calorieën bevat als twee kleine boterhammen. Maar ook in frisdranken en fruitsappen zit veel suiker. Oók in die exemplaren die claimen ‘gezond’ te zijn!

Zelfvertrouwen

Vaak zijn ouders zich er ook niet zo bewust van dat hun kind overgewicht heeft. En dat men meer aandacht zou moeten hebben voor het eetgedrag van hun kind. Vaak wordt het pas ‘een probleem’ als het kind geplaagd of gepest wordt omdat het wat steviger is. In mijn praktijk kom ik dat helaas zeer regelmatig tegen; kinderen die gepest worden. Of heel onzeker zijn over hun lichaam. Een 10-jarig meisje, dat heel graag mee zou willen gaan zwemmen met haar klasgenootjes, maar niet in bikini durft te gaan staan. Dat is toch erg? Daarom is het juist bij deze groep kinderen ook zo belangrijk om dat zelfvertrouwen te versterken. Sport kan daar heel goed bij helpen. En wat ook belangrijk is, om kinderen te leren hoe ze zich kunnen weren.

Wil jij graag een afspraak met me maken om aan de slag te gaan met deze leuke methode?
Klik dan hier voor het maken van een afspraak. 

*De tekst is afgeleid van een interview tussen mij en het CJG (Centrum Jeugd en Gezin)