Smokey beans op brood
Aantal personen: 2
Benodigdheden:
1 blik cannellini bonen uitgelekt en afgespoeld, 1 klein blik tomatenpuree, 1/2 paprika in kleine blokjes, 1 ui in kleine blokjes, 2 teentjes geperste knoflook, 1 tl balsamico, 250ml groentebouillon, 2 tl gerookte paprikapoeder, 0,5 tl gemalen komijn, 1 tl chilivlokken, een paar druppels zoetstof (optioneel), peper en zout
2 gehalveerde broodjes of 4 sneden geroosterd brood, 2 el alpro yoghurt naturel, verse koriander
Bereidingswijze:
Doe een klein beetje water in een pan en stoof de ui en paprika totdat ze wat zachter zijn. Doe dan de tomatenpuree erbij en bak dit kort, zodat het zure er vanaf gaat. Doe de bouillon, knoflook, balsamico, paprikapoeder, komijn, chilivlokken en de zoetstof in de pan. Mix alles goed. Laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen, wordt het geheel te dik, doe er dan meer bouillon bij.
Doe de afgespoelde bonen bij de tomatensaus. Laat het geheel vervolgens nog 5 minuten pruttelen. Controleer de smaak en voeg eventueel nog extra kruiden/peper en zout toe.
Doe de bonen op het brood en serveer met apro yoghurt en verse koriander.
Krokante ´kip´ wraps met zoete aardappel hummus en koriander
Aantal personen: 1
Benodigdheden:
2 kleine meergranen wraps, 1 krokante kipschnitzel (vivera), 1/2 oranje paprika in kleine blokjes, 2 el zoete aardappel hummus (ik gebruikte die van de lidl), 10 cm komkommer in kleine blokjes, een flinke hand veldsla, sriracha/chilisaus, verse koriander (als echte koriander lover, gebruikte ik zo’n 5 gram)
Bereidingswijze:
Allereerste bereidde ik de schnitzel in de airfryer, zo’n 15 minuten op 200C, maar heb je geen airfryer dan kun je de schnitzel ook bakken of in de oven doen.
Zet een koekenpan op het vuur, zonder boter of olie, en bak de wraps kort, maar laat ze niet te hard worden.
Als de wraps warm zijn, kun je ze uit de pan halen en eerst de hummus verdelen over de 2 wraps. Verdeel dan de veldsla, komkommer, paprika en koriander.
Haal de schnitzel uit de airfryer en snij deze in dunne reepjes. Verdeel deze over de 2 wraps. Nog wat sriracha erover en dan rollen maar! smakelijk 🙂
Supersnelle noodlesoep met paksoi
Aantal personen: 1
Benodigdheden:
500ml groentebouillon, 1 tl rode currypasta, 30 gram brede rijstnoedels, 1 wortel in slierten geraspt, 1 gesnipperd bosuitje, 2 stengels paksoi in smalle reepjes, 1/2 paprika in dunne reepjes, 1 tl gemberpoeder, 1,5 tl knoflookpoeder, 1 tl chili poeder, 1,5 el sojasaus, 1,5 tl rode wijn azijn, 1 el tahini, 1,5 tl limoensap, evt. gebakken uitjes
Bereidingswijze:
Breng de bouillon aan de kook.
Meng ondertussen de currypasta, gemberpoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, sojasaus, tahini, limoensap en rode wijn azijn samen in een kopje. Zodra dit goed gemengd is, voeg je het toe aan de bouillon. Mix dit goed, totdat het volledig is opgelost in de bouillon. Controleer de smaak. Als je vindt dat hij nog wat extra’s nodig heeft, voeg dat dan nu toe.
Doe de rijstnoedels, wortels, paprika en uiteinden van de paksoi (zonder het blad) in de bouillon. Kook dit volgens de verpakking van de rijstnoedels. Voeg in de laatste minuut ook het blad van de paksoi toe.
Serveer met de bosui en gebakken uitjes. Smakelijk 🙂
Thaise kokossoep met rijstnoedels en pompoen
Aantal personen: 4
Benodigdheden:
Voor de kruidenpasta -> 2 gedroogde chili’s, 4 teentjes knoflook, 2 tl gemberpasta (of 5cm verse gember), de steeltjes van een klein bosje koriander, 1 tl limoengras pasta, 2 kleine sjalotjes, 1/2 tl gemalen koriander, 1 1/2 tl kurkuma, 1 tl curry poeder (ik gebruikte hot madras curry powder)
Overige ingrediënten: 100 gram rijstnoedels, 1/2 flespompoen, 750ml groentebouillon, 250ml kokosmelk (light), 3 tl sojasaus, sap van 1/2 limoen, 1 rode paprika, 1 flinke hand vol paksoi, 2 stengels lente-ui, 2 el pinda’s (optioneel), verse koriander voor garnering (optioneel)
Bereidingswijze:
Voor de kruidenpasta, doen we alle ingrediënten in een kleine blender of maken we het klein met een staafmixer. Voeg een beetje water toe als dit nodig is. Zet dit vervolgens even opzij.
Verwarm nu de oven/airfryer voor op 225C. Hak de pompoen in 1 cm blokjes. Marineer deze vervolgens met 1 tl sojasaus, peper en zout. Hussel dit goed zodat alles bedekt is en stop ze dan in de oven (30min) of airfryer (20min).
Bereid de noedels volgens de verpakking en zet deze vervolgens opzij.
Snij de paprika en paksoi in kleine stukjes en snij de lente-ui heel fijn.
Verhit een klein beetje olie in een hoge pan. Voeg de gemalen koriander, paprika en het witte gedeelte van de paksoi toe. Laat dit 3 minuten op hoog vuur bakken. Voeg dan de kruidenpasta toe. Laat dit zo’n 4 a 6 minuten bakken. Dan kan de bouillon en de kokosmelk erbij en breng dit tegen het kookpunt aan. Nu kan het limoensap, 2 tl sojasaus, het groene gedeelte van de paksoi, de lente-ui en de pompoen uit de oven bij de soep. Laat dit enkele minuten zachtjes koken en dan kunnen de gekookte noedels erbij.
Serveer met wat pinda’s en verse koriander en eet smakelijk!
Heerlijke havermelk
Aantal porties: voldoende voor 1 liter havermelk
Benodigdheden:
150 gram havermout, 1 liter water, 5 dadels, enkele druppels vanille extract, 1 tl kaneel, snufje zout
Bereidingswijze:
Het gemakkelijkste recept ever! Ontpit de dadels en doe vervolgens alles bij elkaar in de blender. Blend dit een tijdje zodat er zeker geen stukjes dadel meer inzitten en voila. Je kunt het eventueel nog door een notenzak halen om het evt. pulp nog te verwijderen, maar dit moet niet. Bewaar in de koelkast. De melk zal weer iets dikker worden, door het grote aantal vezels die het bevat.
Buddha bowl met tofu en bloemkoolrijst
Aantal personen: 1
Benodigdheden:
50 gram edamame bonen, 100 gram tofu, 30ml hoisin saus, 3 grote stengels paksoi gesneden in kleine reepjes, 150 gram geraspte bloemkool (bloemkoolrijst), 1/2 tl zwart sesamzaad, 1/2 avocado in blokjes, 50 gram geraspte wortels, 1 geperst teentje knoflook, 2 tl currypoeder, 1 tl chili vlokken, 1 gesnipperd lente-uitje, peper en zout
Bereidingswijze:
Een buddha bowl kun je op van allerlei manieren bereiden. De variaties zijn eindeloos!
Voor deze buddha bowl nam ik eerst de tofu… Knijp de tofu voorzichtig uit en leg deze dan tussen een schone handdoek. Druk deze voorzichtig aan, zodat het overtollig vocht uit de tofu komt. Wanneer de tofu wat droger is, snij deze dan in kleine hapklare blokjes.
Zet een pan op het vuur met een anti-aanbak laag en bak hier tofu in. De truc is om de tofu redelijk lang op dezelfde manier in de pan te laten liggen. Draai deze niet te vaak om, maar wacht totdat deze goed gekleurd is en draai hem dan pas om. Wanneer de tofu er goudkleurig uit begint te zien, doe je er 20ml hoisin saus en een lente-uitje bij. Laat dit nu kort bakken, je zult zien dat de saus karameliseert. Haal de tofu uit de pan en zet deze even apart.
In diezelfde pan doe je nu een klein beetje water bij de sausrestjes en zet deze terug op het vuur. Wanneer de pan warm is, doe je de paksoi, knoflook en wat peper en zout in de pan. Roerbak dit geheel. Zodra de paksoi beetgaar is, voeg je de overige 10ml hoisinsaus toe. Laat dit eventjes bakken en zet dan ook dit in een bakje opzij.
Nogmaals nemen we dezelfde pan. Dit keer voegen we geen vocht toe. We doe hier de geraspte bloemkool in en brengen deze op smaak met de currypoeder, chili vlokken en wat peper en zout. Wanneer dit goed warm is, kan ook dit van het vuur.
Het is nu tijd om de bowl samen te stellen! In een kommetje doen we de bereide tofu, de bloemkoolrijst, de paksoi, de edamame boontjes, de wortel en de avocado. Bestrooi het geheel met wat zwart sesamzaad en voila! Enjoy!
Heerlijke, supersnelle tomatensoep
Aantal personen: 4
Benodigdheden:
2 blikjes tomaten uit blik (a 400ml, let op dat er geen suiker aan toegevoegd is) 2 geroosterde rode paprika’s uit blik, 1 bouillonblokje minder zout, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 el gedroogde oregano, 1 tl gedroogde rozemarijn, 1 tl gedroogde tijm, peper, 1 tl paprikapoeder, 1 tl chili vlokken 1 el hennepzaad, evt lente-ui en croutons als decoratie
Bereidingswijze:
Zet een grote pan op het vuur en doe hier een klein beetje water in. Snipper de ui en laat deze stoven in het water. Voeg naar 2 minuten de knoflook toe en stoof deze even mee. Snij de geroosterde paprika in grove stukken en doe deze nu ook in de pan. Het geheel zal nu een beetje gaan bakken. Voeg vervolgens de tomaten toe. Vul 1 van de blikjes met water en doe dit ook in de pan. Voeg het bouillon blokje en de kruiden toe en breng het aan de kook. Wanneer het boullion blokje volledig is opgelost, zet dan het vuur uit. Voeg nu het hennepzaad toe en blend het geheel in een blender of met de staafmixer. Het hennepzaad zorgt voor een volle smaak. Enjoy!
Pompoen & kikkererwtensalade met tahini dressing
Aantal personen: 2
Benodigdheden: 1/2 grote flespompoen, 1 rode ui, 1 blikje kikkererwten (200 gram uitlekgewicht), 6 dadels (optioneel), 75 gram rucola, 1 teentje knoflook, 2 el tahini, sap van 1/2 citroen, 1,5 tl gemalen komijn, 1,5 tl gemalen koriander, peper en zout, verse koriander (optioneel), 0,5 el olijfolie, 1 tl honing (optioneel)
Bereidingswijze:
Warm de oven voor op 200 graden. Snij de pompoen in hapklare blokjes (met schil) en doe deze in een kom. Doe dan de olijfolie, gemalen koriander, gemalen komijn, peper en zout bij de blokjes pompoen. Hussel dit goed door elkaar, zodat alle pompoen bedekt is. Leg de blokjes dan op een ovenrooster met bakpapier / bakplaat en laat ze 20 minuten in de oven garen.
Ondertussen kun je de kikkererwten afgieten en afspoelen. Spoel ze af totdat er geen schuim meer vanaf komt en doe ze dan in een grote kom. Snipper de rode ui en voeg deze aan de kom toe. Doe ditzelfde met de dadels en verse koriander.
Nu is het tijd voor de dressing! In een klein kommetje doe je de tahini, het sap van de citroen, de honing, geperst teentje knoflook, peper en zout. Doe hier een beetje water bij en meng het dan goed. Je zult zien dat het geheel weer dikker wordt. Voeg water toe totdat het de gewenste dikte heeft.
Nu kun je alles bij elkaar voegen. Verdeel de sla over 2 borden en voeg daar de rest van de componenten bij.. Enjoy!
Kikkererwten salade met feta en munt
Aantal personen: 2
Benodigdheden:
1 blikje kikkererwten (200 gram, uitlekgewicht), handje verse munt, handje verse basilicum, 100 gram feta, 1 kleine rode ui, 10 cherrytomaatjes, 1 teentje knoflook, 1 klein chilipepertje, sap van 1/2 citroen, 1 gele paprika, peper en zout
Bereidingswijze:
Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af. Zorg dat je al het zetmeel van de kikkererwten spoelt (Dit is wanneer het water niet langer schuimt). Laat ze even goed uitlekken en doe ze dan in een kom. Voeg hier vervolgens gehalveerde cherrytomaatjes, een gesnipperd uitje, knoflook, chilipeper, munt en basilicum aan toe. Snij de paprika in kleine stukjes en voeg die dan ook toe. Doe dan de citroensap, peper en zout bij het geheel en hussel dit goed. Op het laatst brokkel je de feta er overheen en voila! Eet smakelijk!
Roasted carrot and lentil salad with tahini dressing
Aantal personen: 2
Benodigdheden:
1 blikje linzen (225gram) of gedroogde linzen (150gram), 1 kleine ui, 1 kleine rode ui, 8 middelgrote wortels (gekleurde wortelmix), 2 el tahini, 5 teentjes knoflook in schil, 2 teentjes knoflook, olijfolie, peper, zout, citroensap
Bereidingswijze:
Zet allereerst de oven aan en laat deze voorverwarmen op 225 graden. Begin ondertussen aan de linzen. Wanneer je gedroogde linzen gebruikt, kook deze dan nu eerst, laat ze goed uitlekken en doe ze in een kom.
Wanneer je linzen uit blik gebruikt, doe ze dan eerst in een vergiet en spoel ze goed af.
Doe ze nu in een kom.
Bij de kom voeg je 1 gehakt uitje toe, 2 teentjes gehakte knoflook, 1 tl olijfolie en peper en zout. Zet dit even opzij.
Schil de wortels en snij ze dan in gelijke stukjes van ongeveer 1 cm. Doe deze in een aparte kom. Voeg hier de (ongeschilde) knoflook aan toe. Voeg ongeveer 1 el olijfolie toe aan de kom, samen met peper en een klein beetje zout. Hussel alles goed door elkaar. Plaats dit alles in een ovenschaal of op bakpapier en zet het dan voor ongeveer 20 – 30 minuten in de oven. Wanneer de wortels klaar zijn, laat ze dan op kamertemperatuur komen en voeg ze dan toe aan de linzen. Ook de gepofte knoflook kan nu uit de schil geknepen worden en door het mengsel worden gehusseld.
Voor de dressing neem je de tahini, wat citroensap, peper, zout en ongeveer 3 eetlepels water. Mix dit goed, totdat je een glad sausje hebt. Het moet ongeveer de dikte krijgen van een dikke slasaus. Is het te dik.. voeg dan nog wat water toe.
Nu is alles ready to eat! Neem een bordje en eet smakelijk!
Coconut sticky rice with mango and toasted sesame seeds
Aantal personen: 2
Benodigdheden:
1 (koffie)kopje Thaise jasmijnrijst, 1 kopje water, 1 kopje kokosmelk (light), vloeibare zoetstof, 20 gram sesamzaad, 1 kleine rijpe mango, snufje zeezout
Bereidingswijze:
Doe het kopje rijst in een kleine pan. Gebruik hetzelfde kopje en meet hier het water en kokosmelk ook mee af. Dit allemaal met een snufje zeezout in een pan. Zet nu het vuur aan. Voeg een klein beetje zoetstof toe in het pannetje (De hoeveelheid hangt af van het soort zoetstof dat je gebruikt. Is deze vele malen zoeter dan echte suiker, dan is een paar druppels genoeg). Breng het geheel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuutjes zachtjes inkoken of totdat de rijst net gaar is. Blijf er goed bij en roer regelmatig door de pan. Als het goed is, kookt het geheel goed in. Mocht het op het punt staan aan te branden, maar het is nog niet gaar, voeg dan een beetje water en/of kokosmelk toe.
Ondertussen rooster je de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Ook deze regelmatig schudden, want ze kunnen in vrij korte tijd aanbranden. Wanneer de olieën vrijkomen en de sesamzaadjes goudbruin zijn, van het vuur halen.
Wanneer de rijst gaar is, is het een soort papje geworden. Je hoeft niets af te schudden en enkel een deksel op de pan te doen en dit nog zo’n 5 minuutjes na laten garen.
Snij ondertussen de mango. Vervolgens alles verdelen over 2 mooie kommetjes/bordjes en je hebt een heerlijk tropisch gerechtje 🙂
Vegetarische burgers van courgette, wortel en halloumi
Aantal personen: 4
Benodigdheden:
1 grote wortel, 200 gram halloumi, 1 courgette, 120 ml yoghurt, 2 el tahin, 1 el ahornsiroop, 2 el limoensap, 3 a 4 afgebakken broodjes, peper, zout, 5 blaadjes munt, sla, tomaat, kiemgroenten
Bereidingswijze:
Rasp de wortel, courgette en hallmoumi grof. Doe dit bij elkaar in een kom en probeer het vocht zo goed mogelijk uit het mengsel te krijgen. Breng het mengsel op smaak met peper en een beetje zout. Vorm 4 burgers van het mengsel. Bak deze in een pan met antiaanbaklaag. De burgers zullen eerst wat slap lijken, maar worden steviger in de pan.
Maak ondertussen een dressing van de yoghurt, tahin, ahornsiroop en limoensap. Mix dit goed door elkaar.
Beleg de broodjes met de dressing, de groenten en leg de burgers voorzichtig op de broodjes.
Smakelijk eten 🙂