Voeding en geestelijke gezondheid

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat voeding samenhangt met je gemoedstoestand. ‘Eat like crap, feel like crap’.
Maar de combinatie van voeding en geestelijke gezondheid gezondheid gaat zoveel verder..

Er zijn 2 richtingen waarin je kunt denken ->
1. Voeding beïnvloed jouw psychische gezondheid.
2. Jouw psychische gezondheid (en evt medicatie) beïnvloedt jouw voedingskeuzes.

Dat ik het interessant vind hoe ons lichaam werkt is duidelijk (duh), maar ook al vanaf jonge leeftijd ben ik gefascineerd door hoe onze hersenen werken en hoe omgevingsfactoren, erfelijkheid, tekorten, trauma’s, afwijkingen en/of medicatie tot uiting komen.

Even wat persoonlijke achtergrondinformatie:
In 2019 is mijn lieve dochtertje geboren, maar ze kwam niet zonder slag of stoot.
Door verschillende medische tegenvallers, een bevalling die niet goed is gegaan en mijn drang om ‘nuttig’ te zijn op het moment dat ik vooral moest rusten, sloop ik na de bevalling in een diepe postnatale depressie. Toen ik hier begin 2020 weer bovenop krabbelde is mijn leven veranderd. Het heeft mijn ogen geopend voor het leven. Maar niet alleen dat. Ik heb ook de andere kant gezien. Een kijkje in pure duisternis. Ik heb een onmacht ervaren die alleen mensen met psychische klachten ervaren. Hoewel iedereen met je meeleeft.. ze begrijpen je situatie niet. Ik heb in de verschrikkelijke molen gezeten van zoekende naar de juiste behandeling/therapie. Maar ook medicatiegebruik en de bijwerkingen daarvan zijn mij niet vreemd. Ik zag tijdens de groepstherapieën die ik volgde, dat veel anderen uit mijn groep struggleden met gezond eten. En hoewel ik er alles over wist, was gezond eten ook moeilijk voor mij op dat moment. Wat me ook opviel was dat veel mensen moeite hadden met hun gewicht. Ze ervaarden dat de medicatie hun eetlust deed toenemen en sommigen gaven aan ‘al aan te komen als ze ergens naar keken’. Mijn laatste observatie die ik er hierover deel is dat er ontzettend weinig aandacht was voor gezonde voeding binnen de GGZ. Ik heb een kijkje gekregen in het leven van mensen met autisme, add, adhd, verslavingen, depressies, burn-outs, schizofrenie, psychoses en nog meer.. hier gingen de behandelaars echt mega goed mee om. Wat voeding betreft, bleef het bij wat korte adviezen over structuur in eetmomenten.
Ik denk overigens dat het goed is dat mensen die hier niet voor opgeleid zijn, hun vingers niet branden aan het geven van ongegronde voedingsadviezen. Maar denk ik dat de diëtist een plekje (understatement) zou moeten krijgen binnen de GGZ? Absoluut!
Ik besloot me als diëtist verder te gaan scholen in dit specifieke onderwerp. Voeding en psychiatrie/voeding en medicatie in de psychiatrie. Deze pittige scholing heb ik succesvol afgerond. Geestelijke gezondheidszorg leer je niet alleen uit boeken, want iedereen is uniek. Ik heb tal van inzichten gekregen over hoe een omstandigheid zoals bijvoorbeeld een psychose van invloed kan zijn op je voedingspatroon. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele bewerkingen van medicatie die in wordt gezet in de psychiatrie. Denk aan diarree, maagbranden, gewichtstoename, misselijkheid en slikproblemen. Don’t get me wrong, soms is medicatie (tijdelijk) nodig. Maar wellicht kunnen we samen een manier vinden, zodat de bijwerkingen minder worden.

Heb jij psychische klachten en/of medicatie hiervoor en je wil graag je gezondheid aanpakken?
Dan kun je bij mij terecht voor professioneel voedingsadvies. Ik kijk graag met je mee in jouw persoonlijke situatie.