Gezond barbecueën? Tuurlijk kan dat!

Hey barbecue-liefhebbers!

21 juni begint dan eindelijk de zomer en dat betekent voor veel mensen maar één ding: barbecueën! Ik merk regelmatig in de praktijk dat mensen dit zien als uitdaging, maar zodra dit voor de eerste keer ter sprake komt, vertel ik ze dat barbecueën juist perfect binnen een gezond eetpatroon past! Waarom? Omdat je het heel goed zelf kunt sturen. Het zijn vooral de ingrediënten rondom de barbecue die het wat lastiger maken. Lees: stokbrood met kruidenboter, rundvlees- of aardappelsalade, de sauzen en niet te vergeten de drankjes.

Als je hier heel erg van geniet, ga ik je niet vragen om dit helemaal te schrappen. Wél wil ik je de mogelijkheden laten zien om gewoon te kunnen genieten van een barbecue én aan je (vaak afval)doelen te werken.
Dus geen stress, hieronder een paar tips voor je waarmee je kunt genieten van een heerlijke en gezonde barbecue!

1. Groenten zijn je (beste) vrienden
Paprika’s, courgette, aubergine, uien, champignons, maïs, of super hip: een bloemkoolsteak – de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt ze gewoon grillen of in een lekkere marinade doen voor extra smaak. Ook een goed idee: maak spiesjes met een mix van groenten en een beetje vega, vlees of vis.

2. Kies voor mager vega, vlees en vis
Kies je voor de vegetarische optie, dan heeft tofu, een vegetarische burger, vegetarische kipstukjes of een hele traybake met bijvoorbeeld kikkererwten, paprika, uien en verse munt de voorkeur boven een gevulde kaasschnitzel.
Wat betreft vlees zou ik de vette worstjes en speklappen laten staan! Ga voor mager vlees zoals kipfilet, kalkoen of biefstuk. Vis is ook een goede optie; denk aan zalm, garnalen of kabeljauw.

3. Let op je marinades
Marinades kunnen een hoop smaak toevoegen, maar pas op voor die kant-en-klare sauzen die vaak vol zitten met suiker en zout. Maak je eigen marinades met olijfolie, citroensap, knoflook, verse kruiden en specerijen. Super makkelijk en veel gezonder!

4. Skip de vette bijgerechten
In plaats van vette aardappelsalades en broodjes, kun je kiezen voor frisse salades met een lichte dressing. Quinoa-salades, groentemixen, of een lekkere fruitsalade (vers! Geen blik-troep) als toetje zijn ook top keuzes.

6. Drink met mate
Een koud biertje of een wijntje kan heerlijk zijn bij de barbecue, maar probeer dit wel met mate te doen als je doel is om af te vallen. Water, sprankelend water met een schijfje citroen/limoen/komkommer/munt/sinaasappel, of zelfgemaakte ijsthee zijn ook verfrissende keuzes.

7. Denk aan de porties
Het is verleidelijk om je bord vol te laden, maar probeer je porties in de gaten te houden. Goed is goed en mocht je tóch nog honger hebben nadat je je bord leeg hebt, kun je altijd nog eens terug naar de barbecue.

Dus, daar heb je het! Met een paar simpele aanpassingen kun je een gezonde en toch heerlijke barbecue organiseren. Nodig je vrienden en familie uit, geniet van het mooie weer en eet smakelijk!
Cheers en happy grilling!