Ik maakte deze heerlijke, exotische soep die je smaakpapillen meeneemt op een reis naar Thailand. Deze vegetarische Tom Kha Kai soep zit boordevol rijke kokosmelk, verfrissende citroengras en het zure van limoen. Perfect voor die avonden wanneer je iets speciaals wilt zonder uren in de keuken te staan. Dus pak je keukenschort en maak deze lekkere soep 😉
Ingrediënten voor 4 personen:
*500ml groentebouillon
*140 gram noodles. ik gebruik ramen of udon.
*3 stengels citroengras
*2 sjalotjes of 1 ui
*400ml kokosmelk (light)
*1,5 el sojasaus
*150 gram oesterzwammen
*1 flinke winterpeen
*2 tl kokosbloesemsuiker
*1 rode peper
*6 limoenblaadjes (diepvries)
*1 tl gedroogde laos
*1 limoen
*verse koriander naar smaak
Bereidingswijze:
1. Schil de wortel en snijd deze in plakjes van 1 cm dik. Verwijder de harde onderkant van de citroengras en pel de buitenste laag eraf. Snijd de stengels in 4 stukken. Snijd de sjalot in partjes.
2. Doe in een pan een klein scheutje olijfolie en bak en kneus hierin kort de limoenblaadjes. Voeg dan alles vanuit stap 1 toe aan de pan. Bak dit kort en voeg dan de bouillon en de laos toe.
3. Wanneer de soep kookt, voeg dan naar ongeveer 4 minuten (of wanneer de wortel half gaar is) de noodles, kokosmelk, sojasaus en kokosbloesemsuiker toe aan de soep. Snijd het pepertje en voeg ook deze in dunne ringen toe aan de soep. Houd wat achterwege voor decoratie. Schuur de oesterzwammen in stukken en verwarm de soep nog 4 minuten (afhankelijk van de kooktijd noodles) op laag vuur.
4. Als de soep klaar is, haal deze dan van het vuur en verwijder de limoenblaadjes en citroengras. Voeg dan het sap van 1 limoen toe. Verdeel de soep in de kommen en garneer met verse koriander.
Smakelijk 🙂