Just for vega(n)?

Het is je misschien opgevallen dat veel van de receptuur (lees: alle) die ik heb gemaakt vegetarisch is en dat ik veel post en schrijf op social media over plantaardige voeding. Dat wil echter niet zeggen dat wanneer jij niet vegetarisch eet, ik je niet wil of kan helpen met het vinden van een gezond voedingspatroon. Vegetarisch eten, of eigenlijk grotendeels plantaardig eten, is wat bij MIJ past. Wij kunnen samen op zoek naar een gezondere manier van eten en/of leven, die bij JOU past. Laten we elkaar in onze waarde laten en niet ‘judgen’ over iemand anders zijn/haar eetpatroon. Iedereen is anders. Dus ook al eet je graag een stukje vlees en wil je dit ook blijven doen.. voel je vooral WELKOM in mijn praktijk.

Wil je graag meer weten over mijn persoonlijke visie over vegetarische voeding? Hier komt ie:

Sinds een jaar of 14 eet ik nu geen vlees meer en inmiddels laat ik sinds 5 jaar ook dat stukje vis staan. Hoewel ik zelf weinig had met vlees, kreeg het onderwerp 17 jaar geleden wel mijn aandacht. Maar dan met een andere insteek. Ik las over verschillende gezondheidsvoordelen bij mensen die gestopt waren met vlees eten. Kanttekening: ik groeide op in een gezin waar veel bewerkt vlees werd gegeten. Braadworst, kip cordon bleu, schnitzels, dat soort dingen. De materie die ik zag interesseerde me mateloos en ik liet me meevoeren in de informatie die ik las. Dat resulteerde erin dat ik uiteindelijk, toen ik nog thuis woonde, alleen nog kip at. Kip, daar kon ik nog niet van afblijven en ik bereidde iedere avond mijn kip in een apart pannetje. Totdat ik op mijn 18e het huis uitging. Toen gooide ik het roer radicaal om. Geen vlees meer! Ik zag dat als een kans om opnieuw te beginnen en mijn eigen wensen op het gebied van voeding na te streven. Kort daarvoor begon ik bij de opleiding voeding en diëtetiek op de HAN in Nijmegen. Het zal je verbazen, maar ik was een van de weinigen die vegetarisch at. Toch al had ik het gevoel dat ik eindelijk mensen om me heen had die ook vegetarisch aten! Ik kom uit een klein dorpje en 12 jaar geleden was vegetarisch eten alles behalve normaal. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”, was de heersende gedachte. Het onderwerp bleef me boeien. Ik verdiepte me nu ook steeds meer in het welzijn van de dieren en de herkomst van producten. Ik gruwelde ervan hoe sommige dieren werden behandeld en uiteindelijk werd dat ook een grote drijfveer om vegetarisch te blijven eten. Ik vond het leuk om in de keuken te staan en uiteindelijk andere mensen (meestal dus vleeseters) te laten genieten van een maaltijd waar geen vlees in zit. Ik wilde ze iets anders laten zien.. hoe het ook kon. Hoewel ik in mijn opleiding niet heel veel concreets heb geleerd over vegetarisch eten, leerde ik wel wat de juiste vervangers waren. Ik kreeg de kennis en tools om te kijken wat ik moest doen om tekorten te voorkomen en (hoe ik het zie) energieker te worden, me lekkerder in mijn lijf te voelen en liever te zijn voor de dieren en het milieu. Het aandachtsveld werd buiten mijn opleiding om steeds groter. Duurzaamheid en liefde voor mens en milieu gingen ook een steeds grotere rol spelen. Het verdiepen in voeding en met name in plantaardige voeding is nooit opgehouden.. dat doe ik nog steeds.

Ik denk dat we er allemaal goed aan zouden doen om wat meer plantaardig te eten. Voor jezelf, de dieren en de volgende generaties. Wanneer je een dagje vega wil eten, zie dat dan als een kans. Een kans om producten te proberen, die je normaal misschien links zou laten liggen, maar wel ontzettend voedzaam zijn. Bijvoorbeeld kikkererwten, linzen of mungbonen. Ik bedoel, waarom niet?! Over tekorten hoef je je geen zorgen te maken, zolang je er maar een beetje over nadenkt en daarnaast gewoon lekker gevarieerd en kleurrijk blijft eten.